Mitä tarkoitetaan myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?

Mitä tarkoitetaan myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla? Entä mistä välittäjä laskee palkkion?
Olen myymässä kerrostaloasuntoani ja välittäjä on puhunut myyntihinnasta ja velattomasta hinnasta. Mitä näillä tarkoitetaan? Mistä hinnasta välittäjä laskee välityspalkkion? Haluaisin tietenkin, että siitä pienemmästä.

Myyntihinnalla tarkoitetaan summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupan kohteena olevista osakkeista. Mikäli osakkeisiin kohdistuu yhtiölainaa, siirtyy tämä lainaosuus ostajan vastattavaksi hänen tullessa osakkeenomistajaksi. Velaton myyntihinta tarkoittaa hintaa, johon sisältyy myyntihinnan lisäksi osakkeisiin kohdistuva lainaosuus. Tämä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta asuntokaupan termeissä ”velaton” tarkoittaa sitä, että ko. summan maksamalla myös osakkeisiin kohdistuva lainaosuus on maksettu pois eli osakkeet ovat velattomat.

Välityspalkkio määräytyy sen mukaan, mitä siitä toimeksiantosopimuksessa on sovittu. Jos toimeksiantosopimuksessa on sovittu, että palkkio lasketaan velattomasta hinnasta, lasketaan se velattomasta hinnasta huolimatta siitä, kuinka paljon lainaosuutta kaupan kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuu. Välitysliikkeiden välityspalkkiot lasketaan usein juuri velattomasta hinnasta.

Kommentointi on suljettu.

css.php